Blaty

Blat kuchenny – blat marmurowy, drewniany czy inny?

W każdej aranżacji kuchennej jednym z najistotniejszych elementów jest blat. Miejsce na którym przygotowywane będą nasze kulinarne dzieła oraz cały potrzebny sprzęt AGD, czy też przybory kuchenne. Blat należy starannie dobrać, a będzie stanowił efektowne wykończenie przestrzeni kuchennej podkreślając motyw zawarty w meblach kuchennych.

Dobry blat kuchenny – na jakie cechy zwróćmy uwagę!

Trwałość powierzchni jest w tym przypadku najważniejsza. Pamiętajmy, że ten blat to najbardziej eksploatowana część w naszej nowej kuchni. Odporność na działanie zróżnicowanych temperatur to kolejna cecha a następna to stopień trudności w utrzymaniu higieny. Ale to do was należy decyzja jak rozłożą się priorytety przy tych cechach.

Aspekty wizualne mają ogromny wpływ na całą kompozycje. Zbyt wzorzysty może powodować powstanie wrażenia nieuporządkowania. Natomiast gładkie i jednobarwne powierzchnie ukażą całemu światu nasze nawet najmniejsze zabrudzenia, przez co będą wymagały częstego sprzątania. Delikatne nakrapiania maskują drobne zabrudzenia i często bardzo dobrze wpasowują się w całość.

Cecha kolorystyczna – utrzymanie w tonacji mebli kuchni pozwoli ujednolicić w całość. Natomiast zdarza się, że lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie kontrastu. Uwidacznia i przełamuje przestrzeń powodując ciekawy efekt wizualny. Tego typu rozwiązania są szczególnie popularne w nowoczesnych oraz minimalistycznych stylistykach.